EM-TEH logo
Gdje se nalazite: EM TEHNOLOGIJA d.o.o. VALPOVO 3.1.8.GLJIVARSTVO

Broj artikala u košarici: 0

Ukupan iznos: 0,00 Kn

GLJIVARSTVO

Primjena tehnologije korisnih mikroorganizama u razvoju gljivarstva ima značajnu ulogu. Naime primjenom mikoorganizama može se povećati rodnost i produžiti vrijeme plodonošenja gljiva, uz manji napad štetnika i raznih patogenih organizama. Poznato je da u prostoru gdje se uzgajaju gljive mora biti optimalna temperatura i stalna visoka vlažnost zraka. Zbog toga takvi prostori moraju imati mogućnost prozračivanja (pomoću ventilatora) i moraju biti osvijetljeni potrebnim količinama svijetla. Za uzgoj, na primjer Bukovače ili neke druge gljive, pogodan je gotovo svaki zatvoreni prostor u kojem se može osigurati stalna temperatura od 18 ºC, te dostupnost struje i vode. Sama tehnologija uzgoja gljiva bukovača je jednostavna.

MATERIJAL I METODE:
Micelij bukovače nasađivati će se na usitnjenu slamu ječma ili pšenice.
Potreban materijal:

  • 100 kg slame (od pšenice ili ječma)

  • 5 litara micelija

  • PP vreće (55x110)

  • Toplomjer

  • vlagomjer

Postoje tri vrste supstrata:
samo slama od ječma ili pšenice
80% slama i 20% sijeno
80% slama i 20% piljevina

Postupak rada:
Priprema prostora:
Prostor je potrebno isprazniti i dobro oprati, zatim zidove očistiti. Nakon pranja zidove osvježiti pripravkom Terra Condi-a i KERAMIČKOG PRAHA otopljenih u vodi.

Receptura:

  • mikrobiološki pripravak Terra Condi 2 litre

  • voda (mlaka) 8 litara

  • KERAMIČKI PRAH 0,30 kg


Priprema materijala:

  • bale slame/sijena osloboditi od veziva

  • u vreloj vodi (cca. 100ºC) natopiti bale sijena u trajanju od 2 sata.

  • u vrelu vodu dodati melasu iz šećerne trske ( 1kg =100 kg slame)

  • sijeno ocijediti i ostaviti da se ohladi (cca. 25ºC)

  • supstrat poprskati gore navedenim pripravkom Terra Condi-a i keramičkog praha s vodom

  • smjesu stavljati u plastične vreće

  • slaže se sloj sijena (od 3-5 cm),dodati micelij,sloj sijena i to tako do vrha vreće

  • na vrećama se radi otvor 15-20 mm na razmaku od dvadesetak centimetara

  • vreće se stavljaju u zamračenu prostoriju na temperaturi od 18-24ºC.

  • nakon tri tjedna, vreće su gotovo proraštene gljivama i premještaju se u prostoriju za uzgoj.


Održavanje prostora za uzgoj gljiva:

U prostoriji za uzgoj, mora biti osigurano 12-satno osvjetljenje i vlažnost zraka 90-95%. Vlažnost se postiže zalijevanjem betonskog poda ili orošavanjem prostora leđnim, ručnim ili ugrađenim automatskim ovlaživačem.
Izbjegavati direktno polijevanje vreća i gljiva koje izrastaju. Također treba, osigurati dovoljnu svjetlost (prirodnu ili umjetnu), ovisno o površini prostora, ako nema dovoljno prirodne ventilacije, potrebno je ugraditi dva ventilatora. Jedan se postavlja iznad poda 10 cm (za izbacivanje CO²), a drugi ispod plafona (za ubacivanje čistog zraka).

Berba gljiva:

Prva berba se očekuje nakon 4 tjedna. Berbe se obavljaju prosječno svakih 7 dana ili češće ako je to potrebno. Na primjer, Bukovače se beru, kad veličina klobuka naraste u promjeru do 10 cm. Bere se cijeli grm iz korijena, ništa se ne ostavlja na tom mjestu. Rezanje se vrši 2 cm ispod klobuka. Uobičajeno je da se ostvare 3 berbe, dok je primjenom tehnologije korisnih mikroorganizama moguće ostvariti čak i do 5 – 6 berbi, bez bolesti i truljenja gljiva.

Prednosti primjene tehnologije korisnih mikroorganizama:

  • ekonomična i jednostavna primjena tehnologije korisnih mikroorganizama

  • osiguranje većih prinosa

  • manja pojava insekata

  • proizvod visoke kvalitete gljiva

  • nadzor nad patogenim mikroorganizmima u uzgajalištu

  • manji rizik u uzgoju