EM-TEH logo
Gdje se nalazite: EM TEHNOLOGIJA d.o.o. VALPOVO NOVOSTI PRIMJENA TEHNOLOGIJE EFEKTIVNIH MIKROORGANIZAMA U PČELARSTVU

Broj artikala u košarici: 0

Ukupan iznos: 0,00 Kn

PRIMJENA TEHNOLOGIJE EFEKTIVNIH MIKROORGANIZAMA U PČELARSTVU

14.08.2013 // 13:34

   

Primjena efektivnih mikroorganizama našla je, pored ostalih grana poljoprivrede, svoju značajnu primjenu i u pčelarstvu. Naime, tragajući za nekim boljim rješenjima u borbi protiv nametnika i bolesti koji napadaju pčelinje zajednice, pred desetak godina su austrijski pčelari pribjegli i uporabi preparata na bazi efektivnih mikroorganizama. Kroz niz iskustvenih pokusa koje su istovremeno provodile veće grupe pčelara, došli su do vrlo praktičnih i korisnih praksi, kojima su uspješno suzbili najčešće i najopasnije bolesti europskih pčela i to praktički bez uporabe kemijskih sredstava borbe protiv nametnika.
Tako su protiv varoe (Varroa jacobsoni (Varroa destructor) – grinja koja siše limfu pčela), te nozemoza (Nosema apis, Nosema ceranae – mikrosporidijske parazitske gljivice koje napadaju odrasle pčele krajem zime i početkom proljeća), američke gnjiloće legla (Paenibacillus laravae) i europske gnjiloće legla (Melisococcus pluton, Paenibacillus alvei), počeli koristiti tablete oksalne kiseline u koje su dodavali EM Keramički prah. Ove tabletice su pomoću isparivača zagrijavanjem pretvarali u plinoviti aerosol kojim su dimili košnice. Pokazalo se da ovaj tretman pčele izvrsno podnose i one su povećale aktivnosti oko  legla uz povećano nošenje matice. Tretirane pčelinje zajednice ušle su ranije u prikupljanje peluda, pa su i matice ranije zalijegale jaja, a u glavnoj paši su takva društva davala znatno više meda. Ovaj su tretman u praksu uveli austrijski pčelari 2002. godine uz  suglasnost njihovoga Ministarstva poljoprivrede i tijekom višegodišnje prakse utvrdili da im pčelinje zajednice znatno manje obolijevaju od  uobičajenih pčelinjih bolesti. Pokazalo se da efektivni mikroorganizmi primjenjeni u okolišu pčelinjih društava drastično smanjuju broj štetnih bakterija, virusa, spora i gljivica, čime štite i pčele od infekcija kroz otvore koje im je u hitinskom oklopu napravila varoa sišući im limfu.
Preventivnom uporabom sredstava na bazi efektivnih mikroorganizama austrijski i njemački pčelari su dobili jake i zdrave pčelinje zajednice, koje su dobro prezimljavale i davale više kvalitetnijeg meda po sezoni. Pored dimljanja oksalnom kiselinom, uvedena je i redovita praksa korištenja preparata na bazi efektivnih mikroorganizama, koji su se neprestance dodavani u vodu za piće pčelama, dok su vodenom otopinom takvih preparata prskane košnice i okoliš pčelinjih zajednica.
Iskustvo je pokazalo da su pčele radije uzimale vodu u koju su dodavani efektivni mikroorganizmi, dok su pčele prskane ovom otopinom bile smirenije. Korisnim se pokazalo i dodavanje efektivnih  mikroorganizama u šećerne pogače za ljetno-jesensku prihranu pčela (3-4 puta u tjednim razmacima).
Upute za pčelarenje uz pomoć efektivnih mikroorganizama mogu se pronaći na web stranicama tvrtke EM Tehnologija d.o.o. Valpovo (www.emeteh.hr). Na istoj stranici se preko web-shop trgovine mogu i to po vrlo povoljnim cijenama, on-line naručiti proizvodi navedeni u našim recepturama.